Melkzuurproducerende bifido bacteriën

Er is steeds meer aandacht voor de familie van de bifido bacteriën en dat is niet voor niets. Men heeft namelijk het vermoeden dat deze bacteriën goed voor de gezondheid zijn. Dit is ook de reden waarom je de bifido bacteriën steeds meer tegenkomt in verschillende producten. Maar waardoor zou de bifido bacterie zo’n positieve invloed op onze gezondheid kunnen hebben? 

Gezonde darmen zijn belangrijk

De laatste jaren wordt het steeds duidelijker hoe belangrijk het is dat je darmen gezond zijn. Darmen die niet goed functioneren nemen voedingsstoffen die voor ons belangrijk zijn minder goed op. Hierdoor kan er een tekort ontstaan aan vitamines, sporenelementen of mineralen. Deze tekorten hebben een negatief effect op alle lichaamsfuncties.

Dit is de reden dat onderzoeksinstituten en voedingsbedrijven steeds meer aandacht voor de darmgezondheid hebben. Het wordt namelijk steeds duidelijker dat componenten in onze voeding de gezondheid van de darmen op een positieve of negatieve manier kunnen beïnvloeden. 

De positieve invloed van probiotica op bifido bacteriën

De micro-organismen bifido bacterie en de lactobacil zijn hier voorbeelden van. Ze noemen dit ook wel probiotica. Over deze probiotica bestaan vermoedens dat ze de gezondheid van de darmen op een positieve manier beïnvloeden en dat is de reden dat ze aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. 

Van nature bevindt zich in onze darmen een complex microbiota. In het hele maag-darm kanaal komen namelijk deze micro-organismen voor. Er is veel onderzoek gedaan naar de lactobacillen, maar ook de bifidobacterie komt steeds meer in de schijnwerpers te staan. 

Borstvoeding en de bifido bacteriën 

Tijdens onderzoeken naar babyvoeding is naar voren gekomen dat de bifido bacterien goed voor de gezondheid zijn. Het is algemeen bekend dat baby’s die borstvoeding krijgen, vaak een betere weerstand hebben dan baby’s die dit niet krijgen.

Baby’s die flesvoeding krijgen, lijken vaker last te hebben van infecties die vaak gepaard gaan met diarree. Wetenschappers kregen hierdoor het vermoeden dat de baby’s die borstvoeding krijgen ook meer bifido bacterien in hun dikke darm hebben en hierdoor zouden andere micro-organismen minder de kans krijgen om te groeien. Natuurlijk spelen hier ook andere factoren een belangrijke rol.

De moedermelk bevat nu eenmaal ook veel antilichamen die bacteriën die infecties kunnen veroorzaken, zoals pathogenen kunnen neutraliseren. Daarbij bevat de moedermelk nog een aantal stoffen die een afweer verhogende factor hebben. 

Een lagere zuurgraad 

Toch blijken ook bifido bacteriën de groei van micro-organismen te beïnvloeden. De reden hiervoor is hun productie van melkzuur en azijnzuur.

Dit helpt om de zuurgraad in de dikke darm te verlagen waardoor pathogenen minder goed kunnen groeien. Zelf kunnen de bifido bacteriën wel prima tegen een lage zuurgraad. Ook het melkzuur en het azijnzuur zelf hebben een positief effect, deze stoffen kunnen de groei van de pathogenen remmen. 

De voedingsstoffen van moedermelk 

Om weer even terug te komen op de babyvoeding, laten we toch even zien hoe belangrijk die bifido bacteriën kunnen zijn. Als een baby flesvoeding krijgt met koemelk, is de zuurgraad in de dikke darm hoger dan bij baby’s die moedermelk krijgen.

Moedermelk bevordert ook de groei van bifido bacteriën, voornamelijk doordat bepaalde stoffen in de moedermelk een uitstekende voedingsstof voor deze bacteriën zijn. Deze stof die oligosaccharide heet, zit niet in de (koe)melk van flesvoeding. Deze oligosaccharide heeft geen belangrijke waarde voor andere micro-organismen. 

De hele familie bifido bacteriën

De bifido bacterie is niet één bacterie, het gaat hier om een hele familie, die weer onderverdeeld kan worden in verschillende stammen. Bij de mens zijn er tijdens onderzoeken inmiddels al vijftien verschillende typen aangetroffen. De meeste hiervan zijn ontdekt in de dikke darm, maar er leven er ook een aantal in de mond.

Ze hebben allemaal een karakteristieke vorm, de cellen liggen namelijk allemaal in een Y- of X-vorm. Deze familie houdt niet van zuurstof, in een omgeving met zuurstof kunnen ze niet of nauwelijks groeien. Daarom zie je de leden van deze familie voornamelijk in de dikke darm, hier is nauwelijks zuurstof. In andere delen van het spijsverteringskanaal is dat vaak anders, zoals in de maag of de dunne darm. 

Als men de familie van de bifido gaat kweken, moet dit ook gebeuren in een zuurstof vrije omgeving. Ze gaan niet gelijk dood van zuurstof, maar ze groeien gewoon simpelweg niet of nauwelijks meer. 

Wat kunnen de positieve effecten van de bifido bacteriën zijn? 

Allereerst kunnen de probiotische bacteriën de groei van pathogene organismen tegengaan. Net zoals antibiotische stoffen scheiden ze melkzuur en ander organische zuren uit waar pathogenen zich niet prettig in voelen. Ze kunnen dus het evenwicht herstellen in de darmen.

Daarnaast kunnen probiotische bacteriën een beschermende barrière stimuleren en het verteringsproces bevorderen. Door de lage pH kunnen mineralen zoals magnesium, calcium en zink beter worden opgenomen. Het heeft door verschillende factoren ook een positief effect op het immuunsysteem.

Als de darmflora evenwichtig is, komt voedselallergie ook minder vaak voor. Bij een niet evenwichtige darmflora kan de darmwand namelijk verhoogd doorlaatbaar worden wat voedselovergevoeligheden kan veroorzaken en overbelasting van de lever. Bifido bacteriën kunnen ook bepaalde B-vitaminen produceren.

Leave a Comment